De term dueling piano's en sing-a-long piano's

De term "dueling piano's" wordt voor het eerst gebruikt in het jaar 1890, toen 'ragtime' pianisten werkelijk een duel met elkaar aangingen om te zien wie er beter, en sneller, kon spelen op de piano.

historie-pat-o-brian-pianobarToen "B.H. O'Brien" en "Charlie Cantrell" in 1933 de bar "Pat O'Brien's Bar" in New Orleans opende, waren zij de eerste die een ruimte hadden waar twee pianisten het publiek entertainden op twee babygrand piano's. De pianisten zongen om en om de liedjes die door het publiek werden aangevraagd door middel van beschreven servetjes.

In 1986, werd de pianobar "Dallas Alley" (ook wel genoemd: "Alley Cats") geopend in Dallas, waarbij de pianoshow van "Pat O'Brien's Bar" werd gekopieerd. Dus ook twee vleugels in de bar.
In deze pianobar ontstaat het huidige, inmiddels welbekende, pianoconcept. De pianisten spelen meer moderne muziek, gecombineerd met veel grappige elementen tijdens het optreden. Zoals humor tijdens het spelen, grappige tekstveranderingen van bekende liedjes en het betrekken van het publiek op diverse manieren.
Deze elementen zijn inmiddels terug te vinden in bijna elke pianobar over de gehele wereld. In Amerika alleen al zijn er meer dan 300 pianoclubs te vinden.

Het is ook door dit "Alley Cats" concept, dat de term "Sing-a-long" (vertaald: "Meezingen") niet meer los te denken is van het dueling piano concept. Het doel van de pianisten is niet meer "het tegen elkaar duelleren" zoals bij de 'ragtime' pianisten. Het doel van de pianisten is nu om het publiek te laten meezingen, dansen en meeklappen. Het publiek moet meedoen!
Dit door de jaren gegroeid pianoshow concept is dan nu ook de wereldwijde standaard als het gaat om dueling pianos of sing-a-long pianos.

social-media-facebook  social-media-twitter  social-media-youtube

 

Zoek ons op Google+