Geschiedenis Dueling pianoshow

Waar komt de term "dueling piano's" eigenlijk vandaan? Hoezo meezingen? Hoe is het showconcept ontstaan? Wij hebben wat geschiedenis van het meezing pianoconept opgezocht. Wat achtergrond informatie is altijd leuk toch?

Meezing (Sing-along) pianos

Dueling pianos (ook wel bekend als sing-along, of meezing pianos) is een vorm van entertainment op een podium met twee grote vleugel pianos.

Elke piano wordt bespeeld door een professionele muzikant die ook zingt en het publiek entertained. Humor en het betrekken van het publiek door middel van meezingen, voeren de boventoon van het optreden. In het originele showformat bestaan de meeste liedjes uit Rock & Roll, classic rock, top 40, R&B en country. De huidige vorm van het dueling piano's concept is rond 1986 ontstaan bij "Alley Cats" in Dallas (Texas, US) en was gebasseerd op de ouderwetse dueling piano's show die tot op heden nog steeds te vinden is bij "Pat O'Briens" in New Orleans (Los Angeles, US).

Het publiek bepaalt de keuze van de muziek door het indienen van verzoekjes, die de pianisten dan zullen spelen en zingen. Het publiek wordt door deze entertainers aangespoord om mee te zingen met de liedjes die aangevraagd worden. Meestal zijn dat welbekende liedjes die iedereen met gemak kan meezingen. Op deze manier ontstaat de unieke, en supergezellige, pianobar sfeer.

De term dueling piano's en sing-a-long piano's

De term "dueling piano's" wordt voor het eerst gebruikt in het jaar 1890, toen 'ragtime' pianisten werkelijk een duel met elkaar aangingen om te zien wie er beter, en sneller, kon spelen op de piano.

historie-pat-o-brian-pianobarToen "B.H. O'Brien" en "Charlie Cantrell" in 1933 de bar "Pat O'Brien's Bar" in New Orleans opende, waren zij de eerste die een ruimte hadden waar twee pianisten het publiek entertainden op twee babygrand piano's. De pianisten zongen om en om de liedjes die door het publiek werden aangevraagd door middel van beschreven servetjes.

In 1986, werd de pianobar "Dallas Alley" (ook wel genoemd: "Alley Cats") geopend in Dallas, waarbij de pianoshow van "Pat O'Brien's Bar" werd gekopieerd. Dus ook twee vleugels in de bar.
In deze pianobar ontstaat het huidige, inmiddels welbekende, pianoconcept. De pianisten spelen meer moderne muziek, gecombineerd met veel grappige elementen tijdens het optreden. Zoals humor tijdens het spelen, grappige tekstveranderingen van bekende liedjes en het betrekken van het publiek op diverse manieren.
Deze elementen zijn inmiddels terug te vinden in bijna elke pianobar over de gehele wereld. In Amerika alleen al zijn er meer dan 300 pianoclubs te vinden.

Het is ook door dit "Alley Cats" concept, dat de term "Sing-a-long" (vertaald: "Meezingen") niet meer los te denken is van het dueling piano concept. Het doel van de pianisten is niet meer "het tegen elkaar duelleren" zoals bij de 'ragtime' pianisten. Het doel van de pianisten is nu om het publiek te laten meezingen, dansen en meeklappen. Het publiek moet meedoen!
Dit door de jaren gegroeid pianoshow concept is dan nu ook de wereldwijde standaard als het gaat om dueling pianos of sing-a-long pianos.

De typische dueling pianoshow

Bij een typische dueling pianoshow treden 2 tot 4 pianisten op. Zij werken in teams gedurende het optreden, waarbij zij de liedjes spelen en zingen waar het publiek om vraagt. Het is een gewoonte om een verzoekje van een lied te vergezellen met een fooi. Hoe hoger de fooi, hoe meer voorrang het liedje krijgt.

Zo kan het gebeuren dat er een fooi betaald wordt om bijvoorbeeld een clublied te gaan spelen, wat dan vaak uitdraait op een 'fooien' gevecht tussen groepen uit het publiek.  (Als voorbeeld: "Je krijgt € 5 wanneer het Ajax clublied speelt"; en dan de andere groep; "je krijgt € 10 wanneer je dat lied niet speelt, maar ons clublied van Feyenoord", ... enzovoorts).

Het kan ook voorkomen dat een pianist/entertainer iemand uit het publiek op het podium vraagt. Meestal vanwege een verjaardag, vrijgezellenfeest, bruiloft, een jubilaris, of een andere gelegenheid. De pianist speelt dan een komisch lied, of laat het publiek iets zingen, met als doel om de persoon op het podium in het (vaak onverwachte) middelpunt te zetten.

Tijdens het optreden wordt het publiek vaak getrakteerd op komische gebeurtenissen of lachwekkende teksten van een liedje. Het doel is altijd, het publiek laten meedoen en vermaken. Ook kan er iemand uit het publiek naar het podium worden geroepen om een dansje uit te voeren, of om een liedje te komen zingen.

social-media-facebook  social-media-twitter  social-media-youtube

 

Zoek ons op Google+